Frans Roeloffzen

In groot medeleven en in dankbaarheid delen wij U mede

dat op 7 september 2007 is overleden

Frans Roeloffzen, Franciscus, Wilhelmus

Missionaris van Afrika  (Witte Pater)

 

Frans werd geboren op 15 december 1917 te Enschede, waar zijn vader een autozaak had. Zijn moeder was de eerste Nederlandse die haar zoon in Afrika ging bezoeken in 1953. Hij volgde 5 jaar de opleiding op het klein seminarie van het aartsbisdom Utrecht te Culemborg. Vandaar zijn goede contacten met de clerus van het aartsbisdom en zijn pastoraal werk aldaar.

Maar omdat  hij missionaris wilde worden volgde hij verder onze opleiding in Sterksel, St.Charles bij Boxtel, en ‘s Heerenberg, waar hij zich 28 mei 1942 door een eed van trouw verbond aan onze sociëteit, en 19 juni 1943 priester werd gewijd.

 

Tijdens de oorlog kon hij niet naar Afrika vertrekken, en werkte hij in de parochies Borculo, Ruurlo, en Driel. In oktober 1946 vertrok hij met een jeep op de boot naar Tanzania, en ging werken in het bisdom Kigoma. Van die aankomst is er een fantastische foto: Frans in vol ornaat achter het stuur, omgeven door 7 Witte Zusters, ook in vol ornaat, en enige jongeren !

 

Hij werkte als leraar Godsdienst en Engels, als pastor, bruggenbouwer, ziekenverzorger, auto monteur; in plaatsen als Ujiji (waar Stanley Livingstone ontmoette), Marumba, Kasumo, Makere, Nyaronga, Kibondo, Kiganza. Hij zei er zich thuis te voelen, en nooit heimwee naar Nederland gehad te hebben. Hij was muzikaal aangelegd, had een goed verstand, een gezond oordeel, en een goed hart.

 

In de beginjaren ‘50 vroeg de bisschop, Mgr. van Sambeek, hem om kerkgezangen uit andere landen en talen te vertalen in de taal van het bisdom, dat samenviel met de etnische groep, de Ha. Daarvoor behield men de bestaande melodieën.

 

Na 27 jaar Afrika moest hij in maart 1972 vanwege zijn gezondheid terugkeren naar Nederland. Bij zijn gouden jubileum zei hij over die periode: “In Afrika is men echt op elkaar aangewezen. Als je daar je ogen en oren open houdt, kun je veel leren”. En ook: “De andere kijk op de wereld die ik daar kreeg, komt me nog steeds van pas. Je krijgt meer begrip voor de gewone man”.

Met deze visie werd hij missionaris in Nederland als pastor in Enschede, en later in Liederholthuis. Het was de tijd na het Vatikaans Concilie toen de veranderingen in de samenleving en in de kerkgemeenschap duidelijke vormen begonnen aan te nemen.

Bij zijn emeritaatviering december 1987 typeerde men Frans zijn functioneren als missionaris: Een oudere broer in onze rumoerige, soms lijdende dan weer feestvierende uitgebreide familie van de kerk. Een missionaire kerk. Met ramen en deuren open, maar soms ook weer dicht.

 

Vanuit zijn karakter en vanuit zijn ervaring in Afrika had Frans geleerd dat lichtplekken te vinden zijn in mensen om hem heen. Zoals een Bantu spreekwoord daar zegt: “Wie vrienden heeft, wordt nooit door duisternis overvallen.” Hij was de mensen nabij, hield niet van lange vergaderingen, wel van pastorale gezinsbezoeken, liet in goed vertrouwen veel over aan werkgroepen, en kreeg de kerkgemeenschap aan het zingen.

 

Op verzoek van het kerkbestuur bood mevrouw Dora Kloppenberg hem een gastvrij thuis en haar goede zorgen, voor bijna 25 jaar. Dat groeide uit tot een heel bijzondere relatie tussen beide, waarvoor wij haar zeer dankbaar zijn. Zij bleef hem “de pastoor” noemen, zoals allen in het dorp, ook na zijn emeritaat. Hij legde toen de verantwoording voor de parochie neer, maar bleef zijn diensten aanbieden.

 

Het feit dat hij in Liederholthuis bleef wonen werd zeer gewaardeerd. Dat hij daar tussen zijn parochianen wilde begraven worden is wel een teken hoe hij zich één voelde met zijn mensen.

 

Hij ruste in vrede !

 

Wij nodigen U uit om samen met ons afscheid te nemen tijdens de plechtige uitvaartdienst op

Woensdag 12 september 2007 om 10.30 uur in de parochiekerk van de H. Nicolaas te Liederholthuis. Aansluitend begeleiden we hem naar zijn laatste rustplaats op het parochie-kerkhof aldaar.

 

Namens de Familie Roeloffzen                  Namens de Missionarissen van Afrika          

en mevrouw Dora Kloppenberg                                             Jan Mol, Provinciaal


Lees de officieele aankondiging van het Generalaat van de Witte Paters te ROME.

Tekst en foto van het gedachtenisprentje van Pater Frans Roeloffsen,
dat na de uitvaart werd uitgedeeld. Klik hier.


Webmaster-NL

Vorige pagina